Skip to content

Eliminera alla dina löparskador på 90 dagar

Robin Wakeham

Hej!

Sjukgymnast Robin här och jag älskar att springa! Min stora dröm hemma i pojkrummet 1989 var att få vara livräddaren David Hasselhoff i TV serien Baywatch. Därav de röda shortsen och den bara överkroppen :).

Jag har under 15 års tid behandlat tusentals patienter med löparskador. Nu har jag sammanställt den här KOSTNADFRIA RAPPORTEN OM LÖPNING till dig. Du får lära dig följande saker:

1. FRIHETSKÄNSLAN - Varför du vill springa

"Vi springer, inte för att vi tycker att det gör oss gott, utan för att vi njuter av det och inte kan rå för det.... Ju mer begränsat vårt samhälle och arbete blir, desto nödvändigare blir det att hitta något utlopp för denna frihetslängtan. Ingen kan säga: 'Du får inte springa fortare än så här eller hoppa högre än så där'. Den mänskliga anden är okuvlig.”

Sir Roger Bannister, den första löparen som sprang en engelsk mil (1609 meter) på mindre än fyra minuter

2. PROBLEMET - Varför du ständigt skadar dig

Jag har under åren träffat massor av patienter som alla försöker övertyga mig om att det är deras lungor eller deras långsamma muskelfibrer som är anledningen till att de inte kan springa snabbare eller längre

Alla blir lika förvånade när jag förklarar för dem att det som kommer ge vika först när du löptränar är din FJÄDRING & BRISTANDE KROPPSKONTROLL.

 • springer du 5 km sker ca 2 500 fotnedslag
 • springer du 1000 km sker ca 5 000 fotnedslag
 • springer du ett maratonlopp, d.v.s. 4200 km, sker över 20 000 fotnedslag

För att klara av denna misshandel mot din kropp så måste du se till att dina ligament och senor är tjocka och elastiska nog.

Slutsatsen är följande: Innan du ska överväga seriös löpträning behöver du bra fjädring. Att göra något annat är att be om problem som sedan kommer plåga dig i månader eller år.

3. LÖSNINGEN - Vad du ska göra för att inte skada dig

Nedanför finner du de 10 viktigaste övningarna för att förebygga löparskador.

En liten varning

Den här rapporten är inte en ersättning för att låta en läkare undersöka dig. Ju längre du väntar med att bli behandlad, desto större risk är det att du får permanenta skador. Om du har problem med ryggvärk så rekommenderas du att först börja med programmet Superkropp & fri från ryggvärk på 90 dagar.

De 10 viktigaste övningarna för att förebygga löparskador

Studier visar att regelbunden styrketräning kan öka effektiviteten vid löpning med 8 %. Det innebär både ökad hastighet vid snabb löpning och förbättrad uthållighet på långpassen.

Ännu viktigare är dock att en stark och välbalanserad fysik gör att skaderisken minskar. När det gäller att förebygga skador som orsakas av löpning gäller den gamla sanningen att du inte är starkare än din svagaste länk.

Följande övningar fokuserar på rörelsemönster som ger avsevärda förbättringar på kortast möjliga tid.

Övningar för core-muskulaturen

En väl fungerande core-muskulatur (mage, rygg, höfter och skuldror) utgör grunden som resten av kroppen utgår från. Om du tränar de musklerna minskar du risken för skador i till exempel höft, knä, fotled och fötter. De här övningarna ger dig en stabil grund att stå på i din löpträning.

Övning 1 (Plankan)

 1. Börja med att vila på underarmarna med ansiktet nedåt.
 2. Lyft upp kroppen så att du vilar på tårna och underarmarna.
 3. Fokusera på att spänna magmusklerna, dra in svanskotan och hålla ryggen rak.
 4. Se till att rumpan varken sticker upp eller sjunker ned utan att det är en rak linje från huvudet till hälarna.
 5. Stå så här i 30 sekunder, sänk och upprepa 3 gånger. Öka sedan tiden och stå upp till en minut. Jag vill även understryka att ansiktet ska vara nedåt mot golvet när du utför plankan helt korrekt. På min bild tittar jag upp lite och det är inte helt korrekt. Även jag kan göra fel.

Övning 2 (Variation på Plankan)

 1. Ställ dig i läge för Plankan.
 2. Imitera en löprörelse genom att långsamt böja ett knä ned mot golvet samtidigt som du håller ryggen rak och resten av kroppen helt stilla.
 3. Räta ut benet och upprepa med den andra sidan. Växla mellan benen och upprepa totalt 30 gånger.

Övning 3 (Sidoplanka)

 1. Ligg på höger sida. Fötterna ska vara ihop.
 2. Lyft upp kroppen så att du vilar på höger underarm och på sidan av höger fot. Armen ska vara i golvet i rät vinkel mot kroppen.
 3. Se till att du håller en rak linje mellan huvud och fötter.
 4. Vila vänster arm mot sidan av kroppen eller lyft den rakt uppåt.
 5. Håll så här i 30 sekunder. Vänd på dig och upprepa på vänster sida. Utför 3 set. Öka på genom att lyfta kroppen i upp till en minut.

Övning 4 (Liggande bensträck)

 1. Ligg på rygg med armarna längs sidorna. Dra in naveln och lyft upp båda benen så att knäna är böjda 90 grader och vaderna är parallella med golvet.
 2. Håll vänster ben stilla och sträck ut höger ben långsamt tills hälen är strax ovanför golvet. Se till att ryggraden är i en neutral position d.v.s. din naturliga svank. Det är alltså viktigt att om du är en person som är rädd för att svanka för mycket att du inte försöker överkompenserar med att trycka ner svanken allt vad du kan under utförandet av övningen (sänk endast ned benet så långt du kan utan att ryggraden böjs uppåt).
 3. Återgå till utgångspositionen och utför rörelsen igen med höger ben. Upprepa 10–15 gånger med varje ben.

Stabilitet och styrka i benen och fötterna

Ofta är ett ben starkare än det andra, vilket gör att det svagare benet lättare drabbas av skador. Det är därför bättre att träna ett ben i taget om det är möjligt.

Övning 5 (Enbensbrygga)

Stärker sätesmuskulaturen, förbättrar uppförslöpning, minskar risken för skador på baksidan av låren.
 1. Ligg på rygg med ena hälen mitt på en Bosu-boll (eller någon annan ostabil yta). Lyft upp det andra benet så att knät är böjt 90 grader och vaden är parallell med golvet. Dra in naveln.
 2. Knip med rumpan och lyft den från golvet genom att trycka på med hälen med tårna uppåt. Håll kvar i någon sekund och sänk sedan ned kroppen mot golvet. Se till att benet på Bosu-bollen inte kommer ur position (knäskålen ska vara riktad mot taket och knät i linje med ”pektån”).
 3. Upprepa 10–15 gånger. Byt ben och upprepa. Utför 2–3 set. Obs! Om du får krampkänning i baksidan av låren när du gör den här övningen betyder det att du använder musklerna i baksidan av låren fastän det egentligen är sätesmuskulaturen som ska arbeta. Det här är en vanlig orsak till skador i baksidan av låren.

Övning 6 (Gummibandsgång)

Stärker mellersta sätesmuskeln och stabiliserar bäckenet vid löpning.
 1. Sätt ett gummiband runt fotlederna. Stå med fötterna i höftbredd, lätt böjda knän och dra in svanskotan.
 2. Ta ett långt steg åt sidan med vänsterbenet.
 3. Lyft högerbenet och ta ett kort steg mot vänsterbenet. Se till att bandet är spänt hela tiden. Tårna ska peka rakt fram under hela övningen. Höften ska inte rotera vare sig utåt eller inåt. Se till att du håller övre delen av kroppen stilla och har en bra hållning.
 4. Förflytta dig i sidled 3–4 meter. Upprepa åt andra hållet. Fortsätt med det här rörelsemönstret tills du upplever en brännande känsla på höfternas utsida.

Variation: Utför ett set med tårna inåtböjda och ett set med tårna utåt.

Övning 7 (Väderkvarnen)

Stärker och stretchar baksidan av låren dynamiskt, stabiliserar och förbättrar balansen i höfterna.
 1. Stå på höger ben med vänster ben böjt 90 grader vid höft och knä så att låret är parallellt med golvet. Håll armarna efter sidorna. Om du har tillgång till handvikter kan du hålla en hantel på 2–5 kg i varje hand.
 2. Dra in naveln, luta dig försiktigt framåt genom att böja kroppen vid höfterna och sträck händerna/hantlarna mot golvet. Ditt vänstra ben ska lyftas upp lika mycket som dina axlar sänks nedåt, så att din vänstra fot och din vänstra axel bildar en rak linje genom hela övningen.
 3. När du känner att det stramar lätt i höger baksidan av låren koncentrerar du dig på att spänna höger skinka och baksidan av låren. Det gör det lättare att återgå till utgångspositionen. Håll kvar och räkna till 3.
 4. Upprepa 10–15 gånger med höger ben utan att låta vänster ben nudda golvet. Byt ben och upprepa övningen.

Variation: När du kommer tillbaka till utgångspositionen fortsätter du att balansera på höger ben och utför en bicepscurl (böja upp händer/hantlar utan att flytta armbågar och överarmar) och sedan en axelpress (lyfta händer/hantlar från axelhöjd rakt uppåt). Se till att hålla bäckenet stilla och dra in svanskotan och naveln under armrörelserna.

Övning 8 (Utfall bakåt)

Stärker sätesmuskulaturen, lårmusklerna och baksidan av låren, stretchar höftböjarna och förbättrar ståbalansen.
 1. Stå på höger ben med vänster ben lyft framför dig, höft och knä böjt 90 grader och låret parallellt med golvet. Om du har tillgång till handvikter kan du hålla en hantel på 2–5 kg i varje hand.
 2. Ta ett steg bakåt med vänster ben och böj båda knäna till 90 graders vinkel. Se till att du håller bålen upprätt, drar in naveln och att höger knä är rakt ovanför fotleden. Låt inte höger knä hamna framför tårna.
 3. Återgå långsamt till utgångspositionen. Upprepa 10–15 gånger stående på höger ben utan att låta vänster ben röra golvet. Byt ben och upprepa övningen. Utför 2–3 set på varje sida.

Övning 9 (Stjärnan)

Stärker sätesmuskulaturen, lårmusklerna, baksidan av låren, insidan av låren och förbättrar ståbalansen. Särskilt viktigt för att förebygga iliotibialbandssyndrom (löparknä).
 1. Låtsas att du står mitt på en urtavla. Balansera på vänster ben och sträck ut höger ben mot klockan 12.
 2. Håll bålen upprätt och sänk långsamt ned höger häl till klockan 12 genom att böja på vänster knä. Se till att vänster ben inte kommer ur position utan ligger direkt i linje med stortån/”pektån”, direkt ovanför fotleden.
 3. Låt inte vänster knä flyttas framåt så att det hamnar framför tårna. Räta ut vänster ben och återgå med höger ben till utgångspositionen utan att låta det röra golvet.
 4. Upprepa övningen genom att sträcka ut ditt högra ben till klockan 3 och tillbaka till mitten, sedan till klockan 6 och tillbaka till mitten, sedan till klockan 9 och tillbaka till mitten innan du slutligen sätter ned det på golvet. Du har då utfört en repetition. Upprepa 5 gånger.
 5. Byt ben och upprepa 5 gånger. Utför 2–3 set på varje sida.

Övning 10 (Excentriska tåhävningar)

Stärker vaderna och hjälper till att förebygga hälseneinflammation och hälsporre. (Excentrisk träning går ut på att spänna musklerna för att motverka en rörelse.)
 1. Stå på t.ex. ett trappsteg med hälarna ut över kanten.
 2. Lyft upp båda hälarna med hjälp av vaderna.
 3. Lyft ena benet från trappsteget och sänk långsamt ned det andra benet medan du räknar till 10. Hälen ska hamna nedanför trappsteget.
 4. Upprepa 10 gånger med varje fot. Utför 2–3 set.

Bonus tips

Om dina besvär fortsätter efter att du utfört detta träningsprogram under 3 månader bör du söka dig till en sjukgymnast. Sjukgymnasten kan då hjälpa dig att träna upp din spänts ytterligare och viktigast av allt förbättra din LÖPTEKNIK!! Styrketräningen i sig räcker inte och skyddar bara till viss del om din teknik är dålig.

Ställ dig upp nu direkt och se hur många tåhävningar du kan göra på ett ben med din egen kroppsvikt. Du bör klara av ca 30-40 per ben eller mer om inte ligger du i farozonen för att skada dig.

Bravo! Ut och kör hårt nu!

Behöver du mer hjälp för att lindra din ryggvärk?

Köp min bok! Över 3000 exemplar sålda

Boken mot ryggvärk

Pris 198:-
I Ryggvärksexperterna ljuger slår sjukgymnasten Robin Wakeham hål på myter, klyschor och förutfattade meningar om ryggvärk. Istället för samma gamla övningar och torra anvisningar får du en explosiv, inspirerande kombination av humor, fakta och tydliga instruktioner.

 • Här får du bland annat lära dig:
 • Hur du väljer ryggvärksexpert
 • Om du måste operera ditt diskbråck
 • Hur du får ersättning från försäkringsbolaget
 • Vad du kan göra för att inte bli beroende av värktabletter
 • Nycklarna till ett bra sexliv trots din ryggvärk

Och mycket mer!

Så här tycker andra experter

 • "Medryckande, galet, roligt och seriöst."
  Dr. Björn Bragée specialist i smärtlindring
 • "Klart läsvärd, både för experter och patienter."
  Dr. Roger Stadra
 • "Bok jag kommer att rekommendera"
  Ragnar Faleij leg.sjukgymnast
 • “En underhållande, stimulerande och provocerande bok”
  Pentti Pikänen leg.sjukgymnast
 • “Han provocerar nog både patient och vårdgivare med sin kompromisslösa hållning. Rolig läsning är det också.”
  Hilda Zollitsch Grill redaktör för tidningen Fysioterapi

Kundrecensioner

 • Linda Skugges ryggvärk borta!Linda fråga: Jag fick boken i knät via vulkan.se när jag hade som allra ondast i ryggen kring jul. Jag blev rejält omskakad och tog till mig råden och värken försvann helt! Berätta, var är hemligheten?
  Robin svar: Jag har i boken eliminerat all bullshit och betonar saker som jag upplever få experter vågar tala om. Jag gullar inte med läsaren, försöker inte övertala och är inte alltid politisk korrekt. Jag berättar på ett begripligt, och för branschen ovanligt, sätt hur du kan göra för att bli kvitt din ryggvärk.

Boka tid i dag hos en sjukgymnast vid Fysiocenter Odenplan vån 12 i Läkarhuset Odenplan. T-bana Odenplan.

Vi är specialiserade på de flesta typer av smärttillstånd och skador i leder, muskler, nervsystem m.m. Här arbetar bara högutbildade legitimerade sjukgymnaster.

 • Telefon: 08-31 02 02 måndag – fredag 08:00-16:00
 • Minavårdkontakter.se alltid öppet. Support för Mina vårdkontakter via 08-123 135 00.

Öppettider

 • 7 dagar i veckan 07:00-19:00
Fysiocenter Odenplan