Skip to content

Superkropp & fri från ryggvärk på 90 dagar – så här gjorde jag

Den här artikeln beskriver i detalj vad sjukgymnasten Robin Wakeham gjorde för att gå ner 20 kg i vikt och eliminera sin ryggvärk på enbart 90 dagar. Artikeln tar bara 10 minuter att läsa och kan kännas som en käftsmäll, men det kan mycket väl vara en av de viktigaste och mest kärleksfulla artiklarna du läser i ditt liv.

Robin Wakeham Superkropp och fri från ryggvärk på 90dagar

Före: 90 kg

Efter: 70 kg

Min personliga anledning till förändringen

För två år sedan var flera av jag och mina närmaste vänner högpresterande personer. Vi arbetade 80 timmar i veckan och var framgångsrika inom våra respektive områden. Då drabbades flera av mina vänner av diabetes, hjärtsjukdom och cancer. Världen kändes inte rättvis.

Sedan ringde min mamma. Något var fel, det kunde jag höra direkt. Hennes röst var skrovlig.

- Din pappa är död.

Jag förmådde knappt att svara. Mammas tysta ord skar genom hela min kropp och själ. Jag började skaka och gråta okontrollerat. Han var bara 65 år. Min far. Han som älskade mig till och med när jag inte förtjänade det. Nu hade cancern tagit honom.

Det gav mig en annan syn på min vardag. Jag såg hur jag hade förlorat min kropp och min hälsa någon gång i trettioårsåldern. Samtidigt som jag hade byggt upp tre företag, bildat familj och skrivit en bok hade jag ignorerat min hälsa. Jag åt fel sorts mat, motionerade för lite och levde under konstant stress.

Mina vänner levde likadant. Att de gjorde det kunde jag på något sätt förstå: de visste inte bättre. Men jag har arbetat inom hälso- och sjukvården i mer än 20 år. Jag har stått inför tiotusentals patienter och sagt åt dem att röra på sig och äta hälsosamt. Ändå hade jag varit den största syndaren i gruppen! Nu fick jag å andra sidan ordentligt med stryk. Kombinationen med min fars bortgång och mina vänners sjukdomar gjorde mig ordentligt uppskakad. Det fick mig att inse att om jag inte gör en stor förändring och börjar prioritera rätt så är chansen stor att jag kommer dö i förtid.

Dessutom var jag inte längre trovärdig i min yrkesroll som sjukgymnast eftersom jag inte levde enligt de hälsoprinciper jag stod och predikade om dagligen.

Den här artikeln tillägnar jag min far, mina vänner och alla de tiotusentals patienter som jag behandlat.

En liten varning

Den här artikeln är inte en ersättning för att låta en läkare undersöka dig. Ju längre du väntar med att bli behandlad, desto större risk är det att du får permanenta skador.

Problemet

2 av 3 personer i världen dör av icke smittsamma sjukdomar, såsom hjärtsjukdom, cancer, KOL, astma och diabetes. Det motsvarar 35 miljoner dödsfall per år.

Det tragiska är att det går att minska de här siffrorna. Enligt Världshälsoorganisationen WHO kan sunda levnadsvanor (alltså inte några mirakelmediciner!) förebygga 80% av alla kranskärlssjukdomar och stroke och 30% av all cancer. Hälsosamma levnadsvanor kan också förebygga eller fördröja utvecklingen av typ 2-diabetes. Därför kallas icke smittsamma sjukdomar också livsstilssjukdomar.

Lite mer statistik: Den som inte röker, äter hälsosamt, är måttlig fysisk aktiv och har en måttlig konsumtion av alkohol lever i genomsnitt 14 år längre än den som har ohälsosamma levnadsvanor. De fyra ovan nämnda levnadsvanorna är också de vanor som bidrar mest till den samlade sjukdomsbördan i Sverige.

Det är rätt sannolikt att du också ligger i riskzonen. Om du gör det: blunda inte för det! Ta det här på allvar.

7 akuta åtgärder

Om du är för lat 🙂 att läsa resten av denna artikel kan du göra de här sakerna direkt för att minska risken att drabbas av livsstilssjukdomar:

 1. Sluta röka
 2. Minska din köttkonsumtion
 3. Minska din alkoholkonsumtion
 4. Minska ditt saltintag
 5. Ät mer grönsaker
 6. Promenera minst 40 minuter dagligen
 7. Om du redan har drabbats eller ligger i farozonen för att drabbas av stroke eller hjärtinfarkt se till att få behandling och ta beslutet inombords att du måste förändra din livsstil.

Lösningen

Jag är normalbegåvad och absolut inget geni, men jag har trots det lyckats bygga upp tre framgångsrika företag och skriva en bok. Detta har jag gjort genom att följa nedanstående två principer strikt. När jag bestämde mig för att drastiskt reducera risken att drabbas av en livsstilssjukdom använde jag mig givetvis av samma två principer. Jag vet att de här två principerna alltid fungerar oavsett vad man applicerar dem på. Principerna har fungerat för miljoner andra människor över hela jorden och kommer även fungera för dig om du verkligen nu bestämmer dig för att gå ner i vikt och reducera din ryggvärk.

”Hitta enkelheten i röran” - Albert Einstein

Princip 1: 80/20

80/20-principen slår fast att ett fåtal orsaker, faktorer eller ansträngningar leder till en majoritet av resultaten eller belöningarna. Bokstavligt talat betyder det att 80 % av vad du åstadkommer, exempelvis på jobbet, kommer från 20% av tiden. Sålunda är fyra femtedelar av ansträngningarna – en överväldigande del – i stort sett meningslösa. Det här är motsatsen till vad folk förväntar sig. Givetvis kan du utnyttja det, både för att få mer tid över, men också för att nå dina mål, men då måste du:

 • Identifiera det viktiga i ditt liv
 • Eliminera allt annat

Princip 2: Kopiera framgångsrika personer

Jag lyssnar och tar endast råd av personer som själva gjort exakt det jag vill göra/uppnå och har bevisat att de har bestående resultat. Jag bryr mig aldrig om vad en person har för titlar eller vad personer säger att de ska eller kan göra. Mitt fokus är hela tiden på att ta reda på om personen har lyckats nå bestående resultat. När det är bekräftat att person är “the real thing” och inte bara ett luftslott så gör jag allt jag kan för att kopiera de exakta stegen som denna man/kvinna gjort för att för att lyckats och framför allt ha bestående resultat. Till exempel vet vi alla att gå ner 10 kilo i vikt kan de flesta göra. Den stora utmaningen och bedriften är att hålla dessa 10 kilo borta 1, 2, 3 år, ja, livet ut.

För att lyckas gå ner i vikt och eliminera min ryggvärk med bestående resultat har jag helt enkelt kopierat en rad basala hälsoprinciper som fungerat i hundratals år och har använts av framstående män och kvinnor över hela jorden.

Mitt löfte till dig

När du hör ordet hälsa tänker du kanske bara motsatsen till sjukdom. Men hälsa är ett tillstånd då du lyfter din kropp till en högre nivå där hela ditt system är maximalt optimerat och balanserat. Du som jag och många andra har haft svårt att uppnå detta euforiska tillstånd för kroppen beroende på hur vi lever i dagens samhälle.

Metoden som beskrivs nedanför är enkel, extremt effektiv och kommer drastiskt att höja din energinivå i hela kroppen. Metoden kommer även fungera för andra som du vill sprida denna information till. Du har säkert arbetskamrater, vänner och släkt etc som alla kämpar för att gå ner i vikt eller vill reducera sin ryggvärk men aldrig lyckas. Anledningen till att de inte lyckas är att de söker en genväg och investerar sin dyrbara tid och energi felaktigt, till exempel genom att varje vecka följa den nya mirakelmetoden i kvällstidningarna.

De 7 presenterna

Metoden är uppbyggd på att du ska ge dig själv 7 presenter:

 1. Andning
 2. Vätskebalans
 3. Motion
 4. Näringsriktig kost
 5. Stå upp
 6. Ta bort negativ stress
 7. Sömn

Present 1: Andning

Även om ordet Adenosintrifosfat (förkortas ATP) är krångligt är det av stor vikt att du kommer ihåg det.

ATP spelar en central roll i dina cellers energihantering. Utan ATP skulle din kropp omedelbart sluta fungera. ATP kräver syre. Slutsatsen du ska dra är att det är livsviktigt att du syresätter dina celler optimalt genom korrekt andning, näringsintag, vätskeintag, motionsrutin och lär dig hantera stress. Om du följer dessa spelregler så kommer du uppnå och framförallt kunna upprätthålla en god hälsa.

Jag vet vad du tänker: att du redan kan andas. Där har du delvis fel. Se åtminstone till att banka in i ditt huvud att den rikaste blodflödet sker i lungans nedre delar. Om du misslyckas att ventilera de lägre delarna av lungan så leder detta till att du får för lite syre ut i ditt blod. För att du ska kunna andas korrekt måste din diafragma (lagret muskler som separerar brösthålan från maghålan) arbeta korrekt. När du andas korrekt så drar diafragman ihop sig och magen expanderar och tillåter lungorna att fyllas med syre.

Varje dag intar du ca 11 000 liter luft i dina lungor. Vill du att din kropp ska dra maximal nytta av detta syre så ser du till att lära dig att andas från botten och uppåt!

Din uppgift för att lära dig andas på ett korrekt sättFrån och med nu och tio dagar framåt tar du tio kraftfulla andetag tre gånger per dag innan frukost, lunch och middag i följande takt:

 • Andas in på tre sekunder
 • Håll andan i tolv sekunder
 • Släpp ut luften på sex sekunder

Present 2: Vatten

Vatten är en av de viktigaste beståndsdelar du har i din kropp. Din kropp består till största delen av vatten. Du kan leva flera veckor utan mat, men inte mer än tio dagar utan vatten.

Matsmältning, cirkulation och förmågan att bli av med avföring kan inte ske utan vatten. Vattnet ger dig näringsämnen och hjälper alla dina organ att fungera optimalt och har en central roll för att hålla din kroppstemperatur stabil. Vattnet fungerar även som byggmaterial för din kropp så att den kan växa och reparera sig själv.

Vad är den minimala mängden vatten du behöver för att överleva?

 • Du kan förlora 50% av ditt glykos
 • Du kan förlora 50% av ditt fett
 • Du kan förlora 50% av ditt protein
 • Du kan endast förlora 20% av vattnet i din kropp!

70% av din kost bör bestå av vattenrik kost (frukt och grönsaker). Majoriteten av svenskar har ca 40-50% vattenrik kost. Består din kost av 15% eller mindre vattenrik kost är det rena självmordet.

Din uppgift för att lära dig dricka vatten

 • Ta fram mobilen och fota allt som passerar dina läppar under 24 timmar.
 • Se sedan över din diet. Vilken procentsats av din diet består av vattenrik kost?
 • Varje gång du sträcker dig efter mat fråga dig alltid “kommer denna mat att rensa min kropp eller förstoppa mig?”
 • Varje dag dricker jag tre flaskor med 750 ml vatten och en halv pressad citron + tio mandlar. Den första flaskan får jag i mig mellan 08:00-12:00, den andra mellan 12:00-16:00 och den tredje mellan 16:00-22:00.
Vatten

Bonustips!

 • Så fort jag känner mig trött, irriterad, hungrig eller får blodsockerfall, är det första jag gör att dricka en flaska vatten med en halv pressad citron och ta tio djupa andetag. Balansen och lugnet infinner sig på bara några minuter efter att jag gjort detta.
 • Drick aldrig något till maten då det spolar bort dina viktiga magsyror som hjälper din mage att bearbeta maten. Drick i stället ca 10-15 minuter före du äter så hjälper du din mage att hantera maten som kommer ner på bästa sätt. Dessutom så blir du inte lika hungrig vilket minskar risken att du trycker i dig för mycket mat.

Present 3: Motion

Forskning visar att om du tränar kontinuerligt under en tolvmånadersperiod så kommer du att skapa positiva träningsvanor som varar livet ut. Men det finns många missförstånd. Till exempel skillnaden mellan fitness och hälsa:

 • Fitness: Den fysiska förmågan att utföra en atletisk aktivitet
 • Hälsa: Kroppsligt tillstånd då alla dina system i kroppen, det vill säga nerverna, musklerna, skelettet, cirkulation, matsmältningsprocessen, lymfsystemet, hormonerna, etc, arbetar på en optimal nivå.

Slutsatsen är att ditt slutgiltiga mål ska vara att uppnå optimal hälsa, inte bara fitness. För att göra det måste du balansera aerob träning och anaerob träning. Med aerob träning menar man “med syre” och när du tränar aerobt så tränar du lågintensivt under en längre period till exempel en promenad på 40 minuter. Aerob träning ger övergripande hälsoeffekter och tränar uthållighet vilket hjälper hjärtat, lungorna, blodkärl och aerob muskulatur. När du tränar aerob så bränner du fett som ditt primära bränsle.

Med anaerob träning menar man “utan syre”, vilket bygger muskler. Att träna anaerobt är högintensivt, det vill säga då du under en kort period använder ordentligt med energi. Styrketräning är exempel på anaerob träning. När du tränar anaerobt så använder du glykogen som ditt primära bränsle vilket gör att din kropp lagrar fett. Nästan alla former av träning kan vara både aerob eller anaerob beroende på intensiteten du använder när du tränar.

Din uppgift för att lära dig motionera

Jag hade fem utgångspunkter när jag utformade nedanstående träningsprogram:

 1. Reducera min kroppsvikt med 20 kg
 2. Bli kvitt min konstanta ryggvärk
 3. Njuta av träningen, det vill säga motsatsen till det kända uttrycket “No Pain, No Gain”
 4. Enkelt att utföra. En apa skulle kunna utföra träningsprogrammet
 5. Utan kostnad, det vill säga inte behöva spendera en enda krona för att utföra träningsprogrammet

Din uppgift är att hitta samma sorts utgångspunkter för dig.

Övning 1

Jag promenerade 40 minuter per dag 7 dagar per vecka under 90 dagar. Enda ursäkten för att inte promenera var dödsfall eller allvarlig sjukdom. Jag missade inte en enda dag.

En daglig promenad på 40 minuter har bland annat följande positiva effekter:

 • Ökad hållbarhet i skelett, ledbrosk och bindväv
 • Bättre balans
 • Bättre sömn och lägre vilopuls
 • Motverkar utmattning och stress
 • Ökar ämnesomsättningen
 • Stabiliserar blodsockernivån
 • Stärker immunförsvaret
 • Förbättrar cirkulationen
 • Sänker blodtrycket
 • Sänker halten av dåligt kolesterol

Övning 2

Övning 2 var ett styrketräning/stretching/avslappningsprogram som jag utförde under 20 minuter direkt efter att jag utfört min dagliga promenad (se nedan). Jag missade inte ett enda tillfälle under 90 dagar.

Genom att träna styrketräning så får du följande positiva effekter:

 • Starkare skelett
 • Bättre hållning
 • Högre ämnesomsättning
 • Större muskelmassa (musklerna förbränner energi även i vila)
 • Högre halt av de nyttiga kolesterolet HDL
 • Bättre cirkulation
 • Förbättring av nervsystemets koordinationsförmåga
 • Bättre kondition
 • Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
 • Ökad syreupptagningsförmåga

Mitt program

Övning 1: Kattkräkan

1. Ställ dig på alla fyra och håll blicken fokuserad antingen rakt under huvudet eller lite framför dig. Böj inte ryggen eller spänn nacken.

2. Andas kraftigt ut tills du inte har mer luft i lungorna. Dina magmuskler bör dras ihop av den kraftfulla utandningen. Fullständig utandning är nödvändig för att dra ihop de tvärgående magmusklerna. Du kommer använda gravitationen som motstånd.

3. Håll andan och dra in naveln mot ryggraden så hårt du kan i 8-12 sekunder.

4. Andas in helt genom näsan.

5. Ta en andningscykel (andas ut sakta genom munnen, andas in sakta genom näsan, vila). Repetera ovanstående 10 gånger.

Övning 2: Plankan

1. Lägg dig på golvet och vila på underarmarna och tårna. Lyft upp kroppen genom att spänna magmusklerna så att du blir stel som en planka från huvud till vrist. Håll kroppen så i 30 sekunder.

2. Lägg dig på ena sidan med ena underarmen i golvet. Pressa upp kroppen så att den är rak. Håll kroppen så i 30 sekunder.

3. Gör likadant med andra sidan.

Arbeta dig upp till 90 sekunder i varje position. Det räcker om du lägger in en omgång i varje position på varje träningspass.

Övning 3: Höftböjaren

Du kan rätta upp din bäckenbottenlutning med stretchövningen för höfternas böjarmuskler. Sätt ena knäet i golvet och placera det andra benet en bra bit framför. Det främre benet ska ha en vinkel på 90 grader.

Håll denna position 30 sekunder per sida. Det räcker om du lägger in en omgång i varje träningspass per sida.

Några kommentarer

Låt oss vara ärliga: mitt så kallade styrketräningsprogram kan knappast kallas ett styrketräningsprogram utan är mer en kombination av stretching, avslappning med inslag av styrkehöjande övningar. Mitt syfte var som sagt att reducera min kroppsvikt, eliminera min ryggvärk och minimera risken att jag skadade mig så allt har anpassats efter detta.

Jag har framför allt hållit på med träning/sporter tidigare där risken att knäcka näsbenet alltid varit hög, såsom hockey, kickboxning, etc. Min inställning var även som många unga män och kvinnor att om man inte spottar blod under träningen så ger det inget. Jag var en stor idiot som inte förstod bättre och vill varna alla som har denna destruktiva inställning till träning.

Slutsats: Behandla din kropp kärleksfullt och den kommer ta väl hand om dig nu och i framtiden. Med detta sagt så menar jag inte att man kan ta i både via löpträning och tyngre styrketräning. Men du måste lyssna på din kropps signaler och inte köra huvudet i sanden och bara köra på. Då kommer skadorna som ett brev på posten.

PS: Synliga magmuskler förutsätter dock en sak till: att man följer dieten nedanför som gör det möjligt att ligga stadigt på 12 procents kroppsfett eller mindre.

Present 4: Näringsriktig kost

Som jag skrev inledningsvis så lever jag mitt liv strikt efter 80/20-principen. 80/20-principen slår fast att ett fåtal orsaker, faktorer eller ansträngningar leder till en majoritet av resultaten eller belöningarna. Vill du se fräsch ut, må bra och undvika att rosta ihop då ska du lägga din energi på att få i dig korrekt mat som ger din kropp den rätta näringen. Av denna anledning så är detta avsnitt om näring längre än alla andra avsnitt i denna artikel och extra viktigt.

Sedan ett år tillbaka är jag vegetarian. Jag äter aldrig kött, kyckling och ägg och endast någon gång i veckan mejeriprodukter, fisk och socker. Jag var tidigare en riktig storkonsument av kött. Minst en gång per dag och gärna frukost, lunch och middag. Innan jag läste på så trodde jag mest att vegetarianer mest var en sekt skummisar som gick runt och spred gröna “vegopruttar” runt sig. Jag hade helt fel! I takt med att jag läste på insåg jag att några av världens största tänkare även var vegetarianer. Du är alltså i fint sällskap om vi kan locka över dig till att bli vegetarian. Några exempel är: Albert Einstein, Thomas Edison, Leonardo Da Vinci, Benjamin Franklin, Mahatma Gandhi, Platon, Sokrates och Pytagoras.

Enda anledningen till att jag fortsätter är att leva så här är den totala känslan av hälsa och energi jag har i hela min kropp. Jag har inget sug efter de saker jag eliminerat från min kost då jag är helt basisk (se nedan). Jag mår fysiskt/psykiskt bättre än jag någonsin gjort i hela mitt liv, jag blir inte sjuk, vaknar utvilad och behöver inte ens en väckarklocka längre. Min energinivå är kontant under hela dagen. Jag blev extremt upprymt och glad när jag fann sajten smartamaten.se som ägs och drivs av Åsa Jakobsson, en extremt kompetent kvinna. På hennes underbara webbsida finner du mycket omfattande listor – på svenska – över basisk, neutral och sur mat. Är du seriös och vill få till en bestående förändring i ditt liv så besöker du smartamaten.se och anmäler dig till hennes nyhetsbrev. Genom att göra detta så får du varje vecka färdiga recept och inköpslistor över bra mat. Svårare än så behöver det inte vara för att säkerställa att du får i dig rätt näring.

Vad är basisk mat?

Mycket förenklat kan man säga att basiska livsmedel är rika på basiska mineraler, som kalcium, kalium och magnesium. När vi äter basisk mat hjälper vi våra kroppar att hålla balansen. Vårt blod är nämligen svagt basiskt oavsett vad vi äter. Detta sköter kroppen genom att plocka mineraler från maten vi äter. Räcker inte dessa tar kroppen mineraler från sina buffertar (exempelvis skelett, tänder, muskelceller) med rubbad balans och ohälsa som följd.

Massor med näring, få kalorier

Utmärkande för basisk mat är att den innehåller rejält med näring: vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen som antioxidanter. Den är dessutom ofta rik på fibrer. Detta innebär att du blir mätt, belåten och full av energi utan att behöva proppa i dig kaloririka (men näringsfattiga) livsmedel. Om du lider av övervikt är därför chansen stor att du går ner många kilo.

Mer grönt, mindre oranget och nästan aldrig rött

Smart och basisk mat - fyll 70-80% av tallriken med grönsaker, rotfrukter, balväxter och kryddor

Grönsaker och rotfrukter: Aubergine, avokado (en favorit), bladgrönsaker, blekselleri, blomkål, broccoli (en favorit), brysselkål, endive, färska groddar (alfalfa, mungbönor, kikärter, gröna linser, chia, quinoa, amarant, bockhornsklöver, rädisor, broccoli, vete, spelt, kamut osv), Gräs (korngräs, vetegräs osv), grönkål, gurka, jordärtskocka, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök (gul, röd, silver osv), mâchesallad (fältsallad, vintersallad), majrova, mangold, maskrosblad, morot, nässlor, okra, palsternacka, paprika, pepparrot, persiljerot, pumpa, purjolök, rabarber, rotselleri, ruccola, rädisa, rättika, rödbeta, rödkål, sallad, salladskål, savoykål, sparris, spenat, svartrot, tomat, vattenkastanj, vattenkrasse, vitkål, vitlök, zucchini.

Baljväxter: Edamame (färska gröna sojabönor), färska bönor (bondbönor, rosenbönor osv), gröna bönor (haricots verts, brytbönor), vaxbönor, ärter, sockerärter, sugar snaps.

Frukt: Citron, grapefrukt, lime.

Kryddor/såser: Cayennepeppar, basilika, chili, gräslök, gurkmeja, harsyra, ingefära, koriander, persilja, åkerfräken, soltorkade tomater, mandelsmör, tahini (sesampasta), umeboshi-plommon, mineralsalt, äppelcidervinäger, örtsalt (exempelvis herbamare, trocomare).

Övrigt: Agar agar, alger (kelp/kombu, wakame, spirulina, chlorella osv), arrowrot, kudzo/kuzo, mjölksyrande grönsaker och surkål.

Drycker: Grönsaksjuice (färskpressad), mandelmjölk, te (rött,ört), vatten med färskpressad citron, kranvatten med PH>7.

Spannmål, bröd och stärkelserika livsmedel (energitäta): det vill säga basiska OCH energitäta, lägg därför på 20-30% av detta på tallriken: Bovete, bovetemjöl, hirs, quinoa, groddat bröd, ekologisk potatis med skal (kokt och avsvalnad), sötpotatis.

Sötning: Inget jag rekommenderar till vardags (och verkligen inget att fylla 70-80% av tallriken med!) men följande sötningsmedel lär inte påverka blodsockret: björksocker (xylitol), stevia (ren, absolut inte utblandad med till exempel maltodextrin till “sockerersättning”.

Nötter och frön: Ger både fett och näring. Dessa innehåller mängder av mineraler och är därför mitt förstahandsval. Blötläggning ökar ditt näringsupptag ytterligare. Chiafrö, hampafrö, linfrö, paranötter, pumpakärnor, sesamfrö, solroskärnor, sötmandlar.

Kallpressade oljor: Avokadoolja, fiskolja, ghee (klarat smör), gurkörtsolja, kokosfett, linfröolja, nattljusolja, olivolja, rapsolja, Udo’s choice solid oil.

Hälsosmart, energität (och neutral till sur) mat - fyll 20-30% av tallriken med detta

Färska frukter, bär och majs: Bär ger mer näring och mindre socker än frukt. Ananas, apelsin, aprikos, banan, bär (björnbär, blåbär, tranbär, krusbär, hallon, jordgubbar, vinbär osv), dadlar, granatäpple, kiwi, kokosnöt, körsbär, majs (på grund av sockerhalten), mandarin (clementin, satsumas osv), mango, mangostan, melon (honung, nät, galia, cantaloupe osv), nektarin, nypon, papaya, persika, plommon, päron, sharon, vattenmelon (mindre socker än andra meloner), vindruvor, äpplen.

Baljväxter: Kikärtor, kikärtsmjöl, linser, torkade bönor (aduki, borlotti, kidney, mung, pinto, stora vita, svarta, vita med fler, dock inte soja)

Spannmål, bröd: Amarant, basmatiris (fullkorn), havregryn, havrekross, hela korn av havre, bovetepasta med ägg, pasta gjord på bönor, råris, rårismjöl, risnudlar, gluten/jästfritt bröd, icke vete-baserat bröd med hela korn synliga.

Sojaprodukter: fermenterade, ekologiska sojaprodukter som till exempel miso, tamari, shoyu. Kryddor med mer: Havssalt, oliver, pickles (hemmagjorda med havssalt och äppelcidervinäger men utan socker), kakao (helst raw), mörk choklad (över 70%), popcorn (hemmagjord), hampaprotein, risprotein.

Fisk och skaldjur: Fisk och skaldjur är sura, men ät dem gärna 2-4 gånger/vecka - framförallt fet fisk. Köp bara fisk som är vildfångad från livskraftigt bestånd (MSC-märkt), skaldjur ska vara MSC-märkta eller ekologiskt odlade, Min favorit är lax, sej, sill (färsk inte inlagd), makrill (färsk), räkor, pilgrimsmusslor och hummer.

Kött, ägg och mejeri: Alla animaliska produkter är sura. Vill du äta dem ändå så välj kött och ägg från djur som fått välja sin mat själva: viltfångat eller ekologiskt är det som gäller. Viltkött, KRAV-märkt kött från två- och fyrbenta djur, ekologiska ägg, ekologiska get- och fårmjölksprodukter som yoghurt och ost.

Drycker: Rismjölk, havremjölk.

Nötter: Ger både fett och näring, dock mindre mängd mineraler än de på den gröna listan ovanför. Dock fortfarande nyttiga, och härliga som omväxling. Hasselnötter, kastanjer (rostade), kokosnöt, macadeamianötter, pekannötter, pinjenötter, valnötter.

Fett: Dessa fetter har sämre fettsyreprofil än de på gröna listan, men är fortfarande OK. Druvkärneolja, raffinerat kokosfett (silverpaket), kokosmjölk, ekologiskt smör, kallpressad solrosolja.

Sötning: Inte för dagligt bruk, och inte heller i några stora mängder. Dock oerhört mycket bättre än sötningen på röda listan nedanför! Kallslungad honung, torkad frukt (dadlar, fikon, aprikoser, russin, plommon osv).

Sur mat och mat som stör ditt immunförsvar – undvik så långt det är möjligt!

Kött, fågel och fisk: Ät aldrig fabrikstillverkat kött! Det är varken bra för dig, för djuren eller för vår miljö. Odlad fisk, icke-ekologiska skaldjur (exempelvis hummer, kräftor, musslor, ostron, räkor, pilgrimsmusslor, scampi), Icke-ekologisk fågel, lamm, biff, kalv, fläskkött, inälvsmat, charkuterier, till exempel korv, bacon och köttbullar.

Mejeriprodukter och ägg: Komjölksprotein stör immunförsvaret och påverkar din hud negativt. Crème fraiche, grädde, keso, kesella, kärnmjölk, mjölk (gammaldags eko bättre än “vanlig”, smör, vassle, kasein, ost (hård, mjuk osv), fil (naturell A-fil bättre än smaksatt eller “vanlig” fil), yoghurt (naturell bättre än smaksatt), ägg (icke-ekologiska).

Bröd och kex: Alla sorters bröd och kex är sura (utom de som nämns i gröna och orange listan), till exempel bakverk, fullkornsbröd, grovt bröd, rågbröd, vetekex, vitt bröd. Soja och sojaprodukter: Sojabönor, sojamjölk, sojayoghurt, sojamjöl, tofu, sojarost, sojaprotein.

Nötter: Gäller fabriksrostade och -saltade nötter. Naturella eller lättrostade, osaltade och utan mögelsmak är dessa nötter bara svagt sura. Cashewnötter, jordnötter, pistagenötter.

Fett: Alla raffinerade (icke kallpressade) oljor och fetter, till exempel majsolja, solrosolja, matolja, margarin, dessutom kallpressad olja som härsknat.

Spannmål: Gluten stör både matsmältningen och och immunförsvaret, och bör därför undvikas. Hela korn av korn och råg, alla sorters vete (matvete, kamut, dinkel osv), pasta gjord på vete (både vit och fullkorn), vetemjöl (vitt, graham/fullkorn) och vetekli, nudlar, vitt ris av alla sorter).

Kryddor/såser: ketchup, majonnäs, senap, sojasås, tabasco, wasabi, vinäger (utom äppelcidervinäger).

Sötningsmedel: Alla typer av socker och sötningsmedel är extremt sura (utom de som nämns i gröna och orange listan, till exempel artificiella sötningsmedel (sackarin, sukralos, aspartam osv), agavesirap, carob, farin, fruktsocker/fruktos, glukossirap, lönnsirap, maltsirap (vete, korn, ris osv), mjölksocker, råsocker, muscovado osv, sirap (vit, ljus, mörk), vitt socker av alla sorter.

Drycker: Energi- och sportdrycker, fruktjuice (alla sorter), läsk, saft, varm choklad, mjölk, vatten (kolsyrat), vatten (smaksatt), kaffe, kaffe (koffeinfritt), te (svart, grönt, vitt, frukt, spritdrycker, vin, öl.

Övrigt: I princip alla raffinerade och processade livsmedel, till exempel chips, ostbågar etc, mikropopcorn, frukostflingor (corn flakes, bran flakes osv), glass, godis, mörk choklad, sylt, marmelad, gelé, vaniljsås, svamp, quorn, jäst, pickles, burkmat, mikrad mat, cigaretter, mediciner och narkotika.

Köttkonsumtion ger ökad risk för flera typer av cancer

Köttkonsumtionen i världen har fördubblats de senaste 50 åren, från under 20 kilo till över 40 kilo per person och år, enligt statistik från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. Enligt den senaste statistiken äter en genomsnittlig svensk ungefär 85 kilo kött om året eller 1,6 kilo i veckan. I USA äter man årligen i genomsnitt 124 kilo kött per person. Ökningen beror bland annat på att människor i många länder har fått bättre ekonomi. Kött har dessutom blivit billigare eftersom djurproduktionen har blivit alltmer industrialiserad.

Det finns vetenskapligt stöd för att charkuterier och rött kött höjer risken för tjock-och ändtarmscancer. Flera nya studier pekar på att rött kött och charkuterier även höjer risken för stroke och typ 2-diabetes.

Internationella cancerforskningsorganisationen World Cancer Research Fund (WCRF) rekommenderar att människor ska begränsa sin konsumtion av rött kött till ett halvt kilo i veckan och helt undvika charkuteriprodukter. Till rött kött räknas nöt, gris, får och get. Till charkuterier (processat kött) räknas bland annat korv, bacon och leverpastej.

Ytterligare en liten varning

Konsultera en dietist innan du gör stora förändringar i din kost om du vet du har en allvarlig sjukdom eller liknande.

Present 5: Stå upp

“Writing and travel broaden your ass if not your mind and I like to write standing up.” – Ernest Hemingway

Skrämmande fakta om ditt dödliga stillasittande!

 • Stillasittande ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, demens, Alzheimer, typ 2-diabetes, cancer, depression, fetma och för tidig död.
 • Du som sitter mer än elva timmar per dygn löper 40% högre risk att dö i förtid än de som sitter mindre än fyra timmar per dag. Och detta är oberoende av hård träning på fritiden, visar nu en stor australiensisk studie.
 • Svenska studier visar att hela 66 procent av befolkningen har någon gång under det senaste året haft ont i ryggen i Sverige. Var tionde sjukskrivning är ryggrelaterad. Samtidigt kostar den kollektiva förvirringen i samhället runt ryggvärk och vårt stillasittande och dåliga hållning det svenska samhället mer än 30 miljarder kronor varje år. En stor del av dessa rygg- och nackproblem kan reduceras snabbt och enkelt genom att du och alla andra börjar stå upp och arbeta i stället för att sitta i bananställning framför datorn och klia dig i huvudet och undra varför det gör ont i rygg och nacke.
 • Enbart genom att stå upp och jobba så lite som två timmar per dag under ett år kan du gå ner cirka tio kilo i vikt.

Vi sitter mest

 • Europa: 64%
 • Amerika: 55%
 • Mellanöstern: 41%
 • Afrika: 38%
 • Sydostasien: 24%

Din uppgift för att komma igång med att stå upp och jobba

Skaffa ett höj- och sänkbart elektriskt skrivbord och öka sakta men säkert din stå tid under tre månader enligt nedanstående schema:

 • Månad1: stå upp och jobba en timme direkt vid ankomst och efter lunch
 • Månad 2. stå upp och jobba två timmar direkt vid ankomst och efter lunch
 • Månad 3: stå upp och jobba tre timmar direkt vid ankomst och efter lunch

Vill inte din chef betala för ett höj- och sänkbart skrivbord? Visa chefen denna artikel och även vad lagen säger:

“4 § Arbetsplatsen skall vara dimensionerad, utformad och utrustad så, att den arbetande kan intabekväma arbetsställningar samt variera arbetsställningar och arbetsrörelser. Arbetsbordet och arbetsyta skall vara tillräckligt stor så att en flexibel placering av skärm, tangentbord, datormus eller annat styrdon, dokument och övrig utrustning är möjlig. Utrymmet vid tangentbordet och utrymmet för datormus eller annat styrdon skall vara så stort att den som arbetar kan avlasta armar och händer på bordsytan.

5 § Bildskärm samt tangentbord eller motsvarande skall placeras så, att de kan anpassas till den arbetandes kroppsmått så att arbetshöjden liksom blickvinkeln till skärmen blir lämpliga. Så långt det är praktiskt möjligt skall tangentbord och bildskärm kunna vridas, vinklas och flyttas efter den arbetandes behov. Om manushållare används, skall den vara stabil och reglerbar och placeras så att olämpliga huvud- och ögonrörelser undviks. Arbetsstolen skall vara stadig och ge möjlighet till rörelsefrihet och en bekväm arbetsställning. Stolen skall vara lätt att ställa in. Sitsen och ryggstödet skall vara reglerbara i höjdled och ryggstödet skall kunna vinklas.”

Arbetsmiljöverkets församling, AFS 1998:5 - Arbete vid bildskärm

Present 6: Ta bort negativ stress

Stress

Långvarig stress kan påverka dina hormoner så att du lättare går upp i vikt. Förklaringen är stresshormonet kortisol, som ökar både aptiten och suget efter fett och snabba kolhydrater. Kroppen börjar lagra fett som hamnar främst runt midjan.

Hjärtat bultar, andningen ökar, pupillerna förstoras och musklerna spänns. Hela kroppen förbereder sig på försvar i en hotfull situation – eller kanske för att hinna med bussen. Tillfällig stress är en alarmreaktion, och sällan farlig för hälsan. Men när stressen blir långvarig utan chans till återhämtning kan den leda till hälsoproblem som sömnsvårigheter, yrsel, utmattning och att du kan gå upp i vikt.

Kopplingen mellan livsstress och fetma är större än man tidigare trott, och det pågår numera mycket forskning inom det här området.

När stressen har pågått länge och blivit svår att hantera, börjar binjurarna släppa ut stresshormonet kortisol i blodet. Det triggar i gång flera andra hormoner som ökar vår aptit. Stresshormonet kortisol tycks särskilt öka vårt sug efter fett och socker. Vi styr automatiskt mot chips, godis, kaffebröd och annan skräpmat som är direkt livsfarliga för oss. Vi vet inte säkert varför det är så. Troligen har det att göra med att fet och söt mat fungerar som opiater, som påverkar belöningssystemet i hjärnan. Det tröstar och får oss att må bra. Snart är vi inne i en ond spiral och har drabbats av en livsstilssjukdom.

Men alla går inte upp i vikt under stressiga perioder. En del blir av med kilon i stället. Hur kroppen reagerar är delvis genetiskt styrt. Vissa är extra känsliga för stress och äter mer, andra äter mindre.

Negativ stress påverkar ofta sömnen, och brist på sömn kan också leda till viktuppgång. Det beror på att när vi sover för lite påverkas halten av det aptitstimulerande hormonet ghrelin. Samtidigt dämpar kroppen produktionen av mättnadshormonet leptin, eller minskar leptinets mättnadseffekt. Än en gång ökar suget efter fet mat och snabba kolhydrater och vi riskerar att lägga på oss mer vikt.

Slutsatsen är den att om du är seriös med att gå ner i vikt bör du se över hela din livssituation och inte bara titta på dina kost- och motionsvanor. Det är alltså viktigt att du sätter dig ner och reflekterar. Ta reda på hur, när och varför du äter! Genom att finna svaren på dessa frågor så attackerar du ditt viktproblem från grunden och kommer kunna gå ner i vikt men framför allt bibehålla din nya vikt och superkropp livet ut.

Om du inte redan har fattat detta så går hela denna artikel ut på att “Get back to basics” och finna balans i ditt liv och på så sätt reduceras din stress. Prova att leva strikt efter de hälsoprinciper jag skriver om i denna artikel i tio dagar så kommer din totala stress känsla reduceras med minst 80%.

Present 7: Sömn

Om du vaknar under natten är det dags att du kollar vad som hindra dig från att sova ordentligt.

Chanserna är ganska goda att det är någon av följande två orsaker:

Sömn

1. STRESS

När man inte kan stänga av tankeverksamheten och det höga tempot man lever på dagtid är det svårt att sova. Upp till 75% av alla som har sömnproblem lider av stress eller oro.

Hur du löser den här typen av sömnlöshet:

 • sex har så många positiva effekter på kroppen att det nästan är löjligt. En del menar att det är uppemot 60 positiva effekter. Förutom spänningen innan och den korta lyckokänslan blir förhållandet till partnern bättre, glädjehormonet oxytocin ökar, kroppen blir avslappnad och mindre stressad, kvinnor får färre menskramper, skydd mot förkylningar förbättras, risken för migrän minskar för vissa, muskler i rumpa, rygg och mage samt hjärta tränas. Mer info
 • kasta ut TV och dator ur sovrummet. Sovrummet ska vara en lugn plats
 • djupandas. Se instruktioner tidigare i denna artikel
 • läs något som inte får dig att tänka för mycket: skönlitteratur eller tecknade serier. Absolut inte jobbrelaterade texter
 • lägg ett block och en penna vid sängen. Ifall du kommer på något du ska göra: skriv upp det och säg sedan till dig själv att du ska ta hand om det när du vaknar
Sömn

2. VÄRK, TILL EXEMPEL RYGGVÄRK

Om ryggen värker så att du inte kan sova är det lätt att ge upp och försöka ta igen sömnen på dagtid. Det är ett misstag! Till slut blir din sömncykel helt pajad, ungefär som vilken cykel som helst som står på fel ställe. Sover gör man bäst på natten, i ett sträck, utan att gå upp.

Hur du löser den här typen av sömnlöshet

 • ligg inte i sängen om dagen, så att dag och natt smälter ihop
 • ligg på sidan med en kudde mellan knäna eller ligg på rygg med benen på en kudde. I båda de här positionerna är ryggraden som minst ansträngd. Undvik att ligga på mage, eller ha en kudde mellan benen så att ryggraden blir rak
 • gå ur sängen genom att ligga på sidan vid kanten av sängen och knuffa dig upp med ena armen samtidigt som du svänger ut benen över kanten. Lägg dig genom att göra samma sak baklänges
 • försök att röra dig så mjukt du kan

Det kommer inte att hända något allvarligt kortsiktigt om du inte kan sova. Kroppen tar hand om det genom att göra dig extra trött lite senare, men gör vad du kan för att hjälpa till.

Har du större problem får du söka upp en sömnexpert. Då kan ni komma fram till den verkliga orsaken till problemet och hitta en bättre lösning än jag kan presentera här.

Nästa steg - Vad du ska göra direkt efter att du läst denna artikel

Du har nu sju presenter som du kan ge dig själv, om och om igen.

“Repetition is the mother of learning, the father of action, which makes it the architect of accomplishment.” – Zig Ziglar

För att lyckas så måste du hålla din motivation uppe. Du gör detta genom att printa ut den här artikeln och lägga den på nattduksbordet. Varje kväll under tio dagar innan du somnar så läser du igenom hela artikeln och lever strikt efter det som står i artikeln. Det är viktigt att du gång på gång i hela kroppen känner motivation och får en djup förståelse inom dig för varför du gör dessa förändringar i ditt liv. Gör du inte det så kommer du att misslyckas.

Avsluta alltid kvällen med högläsning för dig själv genom att läsa nedanstående text under tio dagar. Du måste läsa texten högt och tydligt och med stor övertygelse. Detta blir ditt mantra och kommer hjälpa dig att hålla motivationen uppe under dessa tio dagar då stressen från jobbet, familjeliv etc, tilltar och skräpmat, alkohol och droger dyker upp som en liten djävul på din axel och försöker locka dig till en genväg. Du vet redan att genvägen kommer göra att det känns bra kortsiktigt men långsiktigt vet du nu att det är vägen till en vällevnadssjukdom och en för tidig död.

Mantrat är:
Enligt WHO kan sunda levnadsvanor förebygga 80% av alla kranskärlssjukdomar och stroke, och 30% av all cancer. Hälsosamma levnadsvanor kan också förebygga eller fördröja utvecklingen av typ 2-diabetes.

Den som inte röker, äter hälsosamt, är måttlig fysisk aktiv och har en måttlig konsumtion av alkohol lever i genomsnitt 14 år längre än den som har ohälsosamma levnadsvanor.

Avslutande ord

Min bortgångne far brukade säga så här: “Tro inte på någonting du hör och bara hälften av vad du ser”. Jag vill inte att du bara ska lita på det jag skriver ska fungera. Det jag vill och hoppas är att du känner att det jag försöker förmedla kommer från hjärtat. Min förhoppning är att jag har lyckats beröra dig så mycket och att du älskar dig själv tillräckligt att prova dessa hälsoprinciper strikt under tio dagar.

Känslan och energinivån i din kropp efter dessa tio dagar är det som kommer göra att du aldrig någonsin kommer vilja gå tillbaka till ditt gamla destruktiva leverne och fortsätta leva efter dessa hälsoprinciper.

Vänta inte tills någon du älskar går bort. Du behöver ingen mer väckarklocka. Visa bara att du älskar dig själv.

Lycka till från din vän Robin

Förtydligande

Tack kära läsare för all den positiva feedbacken jag fått från er. 1000 tals har läst artikeln och spridningen via sociala medier har varit stor. För att göra artikeln ännu bättre har jag gjort följande uppdateringar från originalversionen:

 1. Kortat ner artikeln på uppmaning av många läsare.
 2. På de ställen där jag refererar till en källa så har jag skrivit in detta direkt i den löpande texten.
 3. Jag förespråkar ”inte” homeopati, homeopatiska läkemedel eller andra läkemedel då detta ligger utanför mitt kompetensområde.

För mer information i dessa ämnen hänvisar jag till Läkemedelsverket

Behöver du mer hjälp för att lindra din ryggvärk?

Köp min bok! Över 3000 exemplar sålda

Boken mot ryggvärk

Pris 198:-
I Ryggvärksexperterna ljuger slår sjukgymnasten Robin Wakeham hål på myter, klyschor och förutfattade meningar om ryggvärk. Istället för samma gamla övningar och torra anvisningar får du en explosiv, inspirerande kombination av humor, fakta och tydliga instruktioner.

 • Här får du bland annat lära dig:
 • Hur du väljer ryggvärksexpert
 • Om du måste operera ditt diskbråck
 • Hur du får ersättning från försäkringsbolaget
 • Vad du kan göra för att inte bli beroende av värktabletter
 • Nycklarna till ett bra sexliv trots din ryggvärk

Och mycket mer!

Så här tycker andra experter

 • "Medryckande, galet, roligt och seriöst."
  Dr. Björn Bragée specialist i smärtlindring
 • "Klart läsvärd, både för experter och patienter."
  Dr. Roger Stadra
 • "Bok jag kommer att rekommendera"
  Ragnar Faleij leg.sjukgymnast
 • “En underhållande, stimulerande och provocerande bok”
  Pentti Pikänen leg.sjukgymnast
 • “Han provocerar nog både patient och vårdgivare med sin kompromisslösa hållning. Rolig läsning är det också.”
  Hilda Zollitsch Grill redaktör för tidningen Fysioterapi

Kundrecensioner

 • Linda Skugges ryggvärk borta!Linda fråga: Jag fick boken i knät via vulkan.se när jag hade som allra ondast i ryggen kring jul. Jag blev rejält omskakad och tog till mig råden och värken försvann helt! Berätta, var är hemligheten?
  Robin svar: Jag har i boken eliminerat all bullshit och betonar saker som jag upplever få experter vågar tala om. Jag gullar inte med läsaren, försöker inte övertala och är inte alltid politisk korrekt. Jag berättar på ett begripligt, och för branschen ovanligt, sätt hur du kan göra för att bli kvitt din ryggvärk.

Boka tid i dag hos en sjukgymnast vid Fysiocenter Odenplan vån 12 i Läkarhuset Odenplan. T-bana Odenplan.

Vi är specialiserade på de flesta typer av smärttillstånd och skador i leder, muskler, nervsystem m.m. Här arbetar bara högutbildade legitimerade sjukgymnaster.

 • Telefon: 08-31 02 02 måndag – fredag 08:00-16:00
 • Minavårdkontakter.se alltid öppet. Support för Mina vårdkontakter via 08-123 135 00.

Öppettider

 • 7 dagar i veckan 07:00-19:00
Fysiocenter Odenplan